Jdi na obsah Jdi na menu
 


Historie fotbalu v Hroznové Lhotě

HISTORIE FOTBALU V HROZNOVÉ LHOTĚ (aktualizace 4/2023):

Vznik fotbalového klubu TJ Sokol Hroznová Lhota se datuje do roku 1943, tedy do doby probíhající 2. světové války. Od svého vzniku se klub pohyboval zásadně v okresních soutěžích (tedy v Okresní soutěži a Okresním přeboru), zlom přišel až v roce 1997, kdy se podařilo postoupit ze 2. příčky Okresního přeboru do 1.B třídy. 
 
V ní klub odehrál jednu celou sezónu na škvárovém hřišti u základní školy, nicméně již započalo budování nového fotbalového areálu na dolním konci vesnice v lokalitě Zelničky. Tam se tým přestěhoval po pěti zápasech podzimní části v roce 1998. Na Zelničkách vzniklo nové hlavní a tréninkové hřiště a zázemí pro diváky bylo dokončeno v roce 2003 (tedy rovných 60 let od založení klubu), kdy byla dokončena stavba nové tribuny s kapacitou 226 místo na sezení.
 
V 1.B třídě se tým velmi rychle etabloval a po pár sezonách byl pravidelně považován za štiku soutěže. Několikrát dokonce sahal po postupu o soutěž výš, ale ten mu pokaždé unikl. Postoupit do 1.A třídy se tak podařilo až v roce 2017, kdy vedení klubu přijalo nabízený postup ze 2. příčky za vítězným týmem Milotic. Rovněž na vyšší třídu si hráči velmi rychle zvykli a v nováčkovské sezóně tým posílený o duo Radek Polách, Michal Janík dokonce obsadil 2. příčku. V 1.A třídě tedy momentálně kroutí hroznolhotský Sokol šestou sezónu.
 
Klubem prošla celá řada velkých fotbalových jmen. Největší personou je bezesporu Miroslav Hlahůlek odchovanec hroznolhotského fotbalu a dlouholetý kapitán Slovácké Slavie Uherské Hradiště či 1. FC Synot Staré Město. V Hradišti si dokonce tři sezóny zahrál v 1. lize, v níž nasbíral celkem 65 startů v barvách Slovácké Slavie Uherské Hradiště a dále JOKO Staré Město, dále působil pět sezon v lize druhé. Dalšími odchovanci Sokola Hroznová Lhota, kteří v současnosti působí v nižších ligových soutěžích, jsou záložníci Marek Polášek (1. FC Slovácko B - MSFL, a dále SK Líšeň 2. liga) a Jiří Švrček (mládežnické týmy 1. FC Slovácko a nyní ČSK Uherský Brod). S týmem Slovácka je rovněž spojeno jméno dalšího našeho odchovance - Petra Lagy, který má v jeho dresu start v 1. lize, ligovém poháru a rovněž si zde zahrál nižší ligové soutěže. Naskočil rovněž v Chorvatské lize za tým NK Inter Zaprešič, kde byl jeho spoluhráčem Luka Modrič, byl na testech ve slovinském Mariboru. Rovněž Jan Grombíř si zahrál ligu, a to ligu třetí za Tábor. Dalším odchovancem klubu, který naskočil ve 3. lize byl Ondřej Bíla, který si tuto soutěž vyzkoušel v barvách Kyjova. Jeho otec a jedna z nejvýznamnějších osobností místního týmu - Jaroslav Bíla - si zahrál divizi ve Veselí nad Moravou a byl to právě on, kdo se největší měrou zasloužil o vznik nového sportovního areálu na Zelničkách. Po ukončení hráčské kariéry, kterou zakončil právě v barvách Hroznové Lhoty, se stal Jaroslav Bíla opakovaně trenérem A-mužstva, které úspěšně vede i v současnosti. 
 
Klubem prošlo i několik významných přespolních posil, tou největší byl Roland Rusňák, který hrával 1. fotbalovou ligu za Duklu Praha, Tábor a Vítkovice. Na přelomu tisíciletí vedl náš tým z pozice hlavního trenéra pan Zdeněk Lorenc, bývalý hráč mimo jiné Baníku Ostrava, s nímž získal tři ligové tituly, či TJ Vítkovice, s nimiž slavil jeden titul mistra Československa. 
 
Kádr týmu však pokaždé tvořili převážně vlastní odchovanci, když většina z nich prošla mládežnickými kategoriemi sousedního FC Veselí nad Moravou. Zbytek týmu tvoří sice přespolní hráči, ale jedná se většinou borce, kteří působí v klubu dlouhodobě.
 
Fotbal v Hroznové Lhotě je jednoznačně sport číslo jedna a klub se těší velké popularitě. Nejen hráči, ale i další činovníci mají tu správnou DNA klubu v krvi a to je zřejmě hlavní důvod toho, proč je místní Sokol tak úspěšný.
 
Největším derby byly pokaždé pro místní Sokol zápasy s tři kilometry vzdáleným Sokolem Kněždub. Ty měly pokaždé obrovský náboj a jiskra uměla přeskočit i mezi fanoušky. Bohužel došlo v Kněždubu k postupnému odchodu opor z týmu, což mělo za následek jeho pád až do nejnižší soutěže, tedy 3. třídy. Žádný jiný zápas se ale nevyrovná tomuto derby!